Міни на полях шукає сільгосптехніка: на Вінниччині презентували розробку

На Вінниччині розробили пристрій для виявлення мін на полях.

Він монтується на звичайну сільгосптехніку. Про це повідомив голова облради В'ячеслав Соколовий у Facebook.

"Міни на полях шукає сільськогосподарська техніка. Цю надзвичайно корисну розробку презентувало вінницьке підприємство. Процес відбувається дистанційно, і це береже життя працівникам полів та спрощує роботу вибухотехнікам", написав Соколовий.

За його словами, розробниками цієї технології є ТОВ "Френдт" спільно з Вінницьким національним технічним університетом. У ній поєднуються прилади дистанційного управління та звичайні трактори. Наприклад, "Маки" МТЗ, втрати яких не шкода.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

На трактор кріпляться металодетектори. Той, що попереду, фіксує інформацію та в режимі онлайн і передає її на диспетчерський центр. Трактор автоматично зупиняється, якщо на шляху виявлений небезпечний предмет, а потім очікує на подальші вказівки оператора.

Ця технологія передусім актуальна для регіонів України, де відбувалися бойові дії. Зокрема Київської, Чернігівської, Сумської областей.

Розробники вважають, що згодом вона матиме попит і для 30% поки що окупованої території України. Зазначається, що розмінування територій стане першочерговим завданням після їх звільнення.

Кабмін затвердив план дій органів влади щодо стабілізації ситуації та відновлення визволених територій. Розпорядження налічує 131 пункт заходів.

Більшість передбачають невідкладний початок виконання (розмінування, постачання продуктів населенню тощо), але тривалі строки виконання. Наприклад, строки закінчення робіт з розмінування територій та пошуку колаборантів позначені як "постійно з дати закінчення тимчасової окупації".