Міноборони пояснило нюанси запланованих у законі обмежень для ухилянтів

Міноборони заявляє про тимчасовість обмежень для ухилянтів

У Міністерстві оборони України вважають, що обмеження, запропоновані у новому законопроєкті щодо ухилення від служби, не є покаранням, адже вони є лише тимчасовими. Про це заявив речник відомства Ілларіон Павлюк під час телемарафону.

За словами Павлюка, для належного визначення термінів демобілізації потрібно не лише зрозуміти, через який період людина може бути звільнена, а й як забезпечити поповнення військових кадрів.

«Усі одразу говорять про санкції, всіх найбільше це тригерить. Давайте почнемо зі зручності: значно зручніше оновити дані в електронному кабінеті, ніж іти до ТЦК. Розрахунок на те, що ми зможемо охопити велику кількість українців і будемо нарешті мати чіткі дані про наших громадян і розуміти, кого доцільно призивати», - зазначив Павлюк.

Він пояснив, що зміни стосуються тих осіб, хто порушує законодавство шляхом подання неправдивих даних або не являється на вимогу до ТЦК.

«Потрібно це робити. Мені прикро, що в більшості дискусій у соцмережах ледь не найпопулярніші слова «відстрочка» і «санкції». Таке враження, що вся країна думає, як не піти служити. По-перше, це не так, слава богу. По-друге, хотілося б, щоб ми про інше говорили», - сказав Павлюк.

Нагадаємо, що 30 січня уряд схвалив та передав до Верховної Ради оновлений законопроєкт про мобілізацію. Зауваження та коментарі до законопроєкту були враховані спільно з Генеральним штабом, урядом та народними депутатами.

Як повідомлялося раніше, новий законопроєкт пропонує надсилати повістки про виклик до територіальних центрів комплектування (ТЦК) через електронний кабінет. При цьому повістка вважатиметься врученою, навіть якщо громадянин її не бачив.

Закон про мобілізацію Верховна Рада може ухвалити не раніше березня - ще потрібні кілька голосувань, внесення правок та надання документа на підпис президенту. Про це заявив народний депутат Ярослав Железняк.