Міноборони повідомило, на які посади претендують жінки в армії

жінки в українській армії
жінки в українській армії

За останні часи все більше жінок хочуть вступити до Збройних сил України та обирають професії, які довгий час вважались виключно чоловічими. Серед таких професій - снайпери, медики та оператори БПЛА. Про це повідомив представник Міноборони України Олексій Бежевець.

За його словами, особливо активне залучення жінок до ЗСУ відбувається в Сумській області. Там кожне третє звернення до рекрутингових центрів надходить від жінки. Крім того, жінки складають третину усіх кандидатів, з якими рекрутингові центри працюють для підбору посад.

На відміну від загальнопоширених стереотипів, жінки в армії не займаються лише адміністративною роботою. Вони можуть займати будь-які посади, в тому числі і військові спеціальності. Серед популярних напрямків для жінок - снайпери, оператори БПЛА та медики.

Також велика кількість жінок висловлюють бажання служити в ЗСУ на Чернігівщині. Там відкрито багато підрозділів, де жінки можуть займати різні посади.

З 18 травня 2024 року набуде чинності новий закон про мобілізацію, який запроваджує обов'язковий військовий облік для деяких категорій жінок. Такі жінки мають обов'язково пройти медичний огляд та мати медичну або фармацевтичну спеціальність. Жінки з іншими спеціальностями та професіями, що пов'язані зі військово-обліковою справою, можуть добровільно записатись на військовий облік. Однак, вони можуть бути призвані до армії або залучені до робіт із забезпечення оборони України лише за власним бажанням.

Також варто зазначити, що одна з військовослужбовиць, яка була мобілізована як медикиня, заявила про сексуальне домагання під час служби.

Читайте також