Міноборони РФ хвалиться, що скидає на Україну ФАБ-3000: реакція Банкової

Міноборони РФ демонструє скидання ФАБ-3000 на Україну: реакція Банкової
Міноборони РФ демонструє скидання ФАБ-3000 на Україну: реакція Банкової

Російські окупанти розпочали атакувати Україну за допомогою авіабомб вагою 3 тонни. Для протидії українському ППО, росіяни змінюють радянські ФАБи, додаючи до них крила і супутникове наведення, що дозволяє їм запускати бомби з російського територію. Про це повідомляє видання Astra.

Згідно з даними видання, було опубліковано підтвердження використання крилатої ФАБ-3000 в Україні. Цифри в назві бомби вказують на загальну вагу, пів ваги ФАБ-3000 припадає на вибухівку. У викладеному в російських ЗМІ відео, Су-34 винищувач запускає 3-тонну бомбу.

Міноборони РФ пізніше підтвердило використання авіаційної бомби ФАБ-3000 воєнною агресією проти України. Російська сторона твердить, що удар було нанесено на «пункт тимчасової дислокації ЗСУ» за допомогою винищувача-бомбардувальника Су-34.

«Удар було завдано за допомогою авіаційної бомби ФАБ-3000 з універсальним модулем планування та корекції. Після успішного виконання завдання, екіпаж благополучно повернувся на аеродром», - зазначають в Росії. Міноборони РФ вважає це першим використанням цієї авіабомби.

Керівник Офісу президента України Андрій Єрмак вже висловився стосовно цієї інформації. Він зазначив, що російське міноборони публічно похваляється тим, як вони скидають по Україні ФАБ-3000 - 3-тонну бомбу.

«Вони роблять це з літаків Су-34, які базуються на аеродромах, які ми маємо знищити, щоб захистити наших людей. Для цього нам потрібен дозвіл на удари вглиб Росії за допомогою західних зброї, щоб ці літаки більше не скидали ці бомби. Таке рішення може врятувати багато життів», - підкреслив Єрмак.

Масові атаки b FAB-3000 можуть завдати значної шкоди

Американський Інститут вивчення війни (ISW) повідомив, що російські окупанти вперше застосували нову бомбу ФАБ-3000 М-54 з уніфікованим модулем планування та корекції 20 червня.

За думкою експертів, якщо російські війська зуміють запустити масову атаку бомбами FAB-3000, то вони можуть завдати ще більшої шкоди українським фронтовим позиціям та критичній інфраструктурі.

Також голова Харківської ОВА Олег Синєгубов повідомив, що Росія модифіковала авіабомби FAB-500. Вони можуть доставити у будь-яку точку Харкова.

Читайте також