Міноборони: Українська армія отримала новий дрон "Чаклун" для коригування артилерії

Дрон 'Чаклун' Міноборони України на задньому плані
Дрон 'Чаклун' Міноборони України на задньому плані

МО України дозволило постачання нового українського безпілотного комплексу "Чаклун", який може коригувати артилерійський вогонь.

Новий дрон побудовано за літаковою схемою і має компактні розміри та багатофункціональність. Він має високу стійкість до радіоелектронних перешкод, що дуже важливо при виконанні бойових завдань в умовах активного використання засобів РЕБ ворогом.

"Чаклун" оснащений спеціально розробленим українськими програмістами програмним забезпеченням, яке дозволяє ефективне управління дроном навіть у складних погодних умовах.

Раніше повідомлялось, що МО Інтегрувало платформу відеоаналізу Vezha до бойової системи DELTA. Це підвищує точність і оперативність завдяки поліпшеній взаємодії та обміну даними між дронами, артилерією та командними пунктами.

За 9 місяців 2024 року використовували понад 140 авіаційних та 33 наземних роботизованих комплекси виробництва України.

За словами аналітиків ISW, Україна нарощує виробництво зброї, техніки та дронів, але все ще потребує західної допомоги у протистоянні з Росією.

Пр.мін. України Денис Шмигаль заявив, що до кінця року Україна виготовить 1,5 млн. дронів. Він також зазначив, що Україна працює з партнерами над збільшенням постачання зброї та розвитку власного ОПК.

Читайте також