Міносвіти Польщі запроваджує зміни щодо навчання українських дітей: деталі

Українські діти в Польщі будуть зобов'язані йти до місцевих шкіл

З 1 вересня 2024 року всі українські діти у Польщі, які перебувають там через війну, будуть зобов'язані відвідувати місцеві школи. Таку інформацію повідомила заступниця міністра освіти Йоанна Муха.

Міністерство освіти Польщі вже готує відповідний законопроєкт, який наразі знаходиться на завершальному етапі.

«Українська сторона дуже зацікавлена у тому, щоб обов'язок відвідувати польські школи українськими дітьми був впроваджений. Зі свого боку вони пропонують співпрацю і ми з цієї пропозиції скористаємося. Більша частина цієї програми вже готова, чекаємо на погодження закону і тоді офіційно поінформуємо про деталі», – зазначила Йоанна Муха.

Відомо, що для українських дітей в польських школах будуть введені спеціальні уроки української мови. Також для них буде спрощена процедура нострифікації дипломів вчителів з України.

Українські діти також навчатимуться європейської інтеграції, оскільки вважається, що ці знання їм будуть потрібні в майбутньому при вступі України до Європейського союзу.

Українські біженці в Польщі зможуть отримати грошову допомогу

Польща відкриває реєстрацію для українських біженців, які зможуть подати заявку на отримання грошової допомоги у розмірі 850 злотих протягом трьох місяців. Реєстрація проводиться в рамках програми фінансової підтримки Multi Purpose Cash Assistance (MPCA), яку запровадив Перемишльський відділ об'єднання українців у співпраці з організацією Oxfam.