Мінсоцполітики: Сучасним українцям доведеться довше працювати в старості

Українці повинні працювати довше, спілкуватися та забезпечувати себе своєю працею, зазначає Міністр соціальної політики України

Міністр соціальної політики України Оксана Жолнович виступила на форумі "Демографічне майбутнє України: Стратегія стійкості та відновлення" і повідомила, що сучасному поколінню українців доведеться продовжувати працювати на старості. Вона наголосила, що люди повинні залишатися активними й забезпечувати себе своєю працею на протязі більш тривалого періоду життя. Міністр також представила проєкт стратегії, який включає розгляд питання старіння населення та зниження народжуваності в країні.

За словами Жолнович, на сьогоднішній день кількість працівників і пенсіонерів в Україні вже становить 1:1. Вона зазначила, що необхідно створювати інклюзивне середовище та зберігати активність громадян, працювати над розвитком людей протягом їхнього життя. Міністр також зазначила, що для забезпечення принаймні 40% заробітку пенсією для людей похилого віку в Україні потрібно ще приблизно 6 мільйонів працівників. Вона підкреслила, що лише народженням нових громадян не вдасться забезпечити це.

У цьому контексті особливого значення набуває питання, як повернути людей із-за кордону. Ідеться не лише про наших мігрантів, які рятуються від війни, а також про українців у багатьох поколіннях, також ідеться про тих, які вирішили виїхати набагато раніше, також ідеться про активних іноземців, яким тісно в їхніх країнах і які готові будуть обрати нашу державу для свого розвитку та свого дому

Міністр наголосила на важливості повернення українців з-за кордону, включаючи мігрантів, які шукають притулку від війни. Вона також зазначила, що активні іноземці, які хочуть зробити нашу державу своїм домом, можуть стати цінною робочою силою для України.

Нагадаємо, законопроєкт №9453 було прийнято Верховною Радою. Він передбачає врахування страхового стажу, набутого за кордоном, при призначенні пенсії.