"Мирна місія" Орбана може поставити під загрозу головування Угорщини в Раді ЄС - ЗМІ

Орбан під загрозою головування ЄС
Орбан під загрозою головування ЄС

Відбудеться обговорення "мирної місії" прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана до Києва, Москви та Пекіна в Європейському союзі. Ці візити можуть позначити кінець головування Угорщини в Раді ЄС.

За інформацією Politico, яка посилається на дипломатичні джерела, дипломатична місія Орбана порушила головування Угорщини в ЄС. За словами джерела з Брюсселя, після зустрічі угорського прем'єра з російським лідером Володимиром Путіним, головування Угорщини "завершується, навіть не почавшись".

Politico повідомляє, що дипломати ЄС обговорять це питання та нещодавні поїздки Орбана на засіданні у середу, 10 липня. Інший дипломат підкреслив, що зараз обговорюється майбутня зустріч послів ЄС, додаючи, що існує "дуже чітке політичне неодобрення" дій Угорщини.

Наразі напруженість під час головування Угорщини зростатиме, оскільки Будапешт блокує фінансування зброї від ЄС, яке Україна повинна отримати.

Однак, Politico зазначає, що Брюссель, ймовірно, не планує негайно позбавити Угорщину головування, хоча механізми для цього існують. Для зміни графіка ротаційного головування і перенесення дати початку майбутнього головування Польщі на кілька місяців раніше, потрібна кваліфікована більшість у чотири п'ять голосів Європейської Ради.

Джерело: hromadske

Читайте також