Мішель закликав реформувати Радбез ООН та відмовитися від права вето

Мішель закликає реформувати Радбез ООН
Мішель закликає реформувати Радбез ООН

Президент Європейської ради Шарль Мішель виступив з закликом до реформування Ради Безпеки ООН. Він вважає, що Рада Безпеки втратила свою репрезентативність і легітимність і потребує рішучих змін. Один з кроків до реформи - відмова від права вето, яке заважає ефективній роботі Ради.

Мішель заявив про це під час виступу на Генеральній Асамблеї ООН. Він зазначив, що Статут ООН було ухвалено у 1945 році, але з тих пір світ зазнавав багато небезпечних конфліктів і потребує нових інструментів для їх вирішення. Однак жодні зміни до Статуту ООН не були зроблені.

Президент Європейської ради пропонує реформувати Раду Безпеки і зробити її більш інклюзивною. Він вважає, що Африка і Латинська Америка повинні мати постійні місця в Раді Безпеки, і регіональні організації повинні брати більш активну участь у прийнятті рішень в ООН.

"Нам потрібні спільні закони, які будуть поважатися усіма. У цьому контексті Рада Безпеки має позбавитися (права – ред.) вето, яке її паралізує. Вона нині не є репрезентативною, не є легітимною, і вона є неефективною та дедалі глибше заходить у тупик", - сказав Мішель.

Джерело: Укрінформ

Читайте також