Між Україною та Польщею розпочинається масштабна економічна війна

Днями польське видання Rzeczpospolita написало, що Україна блокує транзит до Польщі товарних поїздів із Китаю. Блокування пов'язане з вимогою України збільшити кількість дозволів на транспортні автоперевезення для українських компаній, яку Польща відмовляється.

Проблема з дозволами справді є і дуже серйозна. У Федерації роботодавців України заявляють, що польська квота для вітчизняних перевізників у 2021 році становить 160 тисяч, що на 40 тисяч менше ніж у 2016 році, коли запрацювала зона вільної торгівлі з ЄС.

Через низькі квоти в українських транспортників падає вантажопотік, вони звільняють водіїв. А ті влаштовуються на роботу до Польщі. Тобто наші перевізники втрачають і вантажопотік, і кадри.

Ситуація викликала прояви євроскептицизму навіть у більшості Ради.

«Нинішня проблема з міжнародними перевезеннями – ще одне підтвердження, що ліберальний ринок та вільна торгівля з ЄС – казка для бідних, яка не має жодного стосунку до дійсності. Розраховувати на те, що Євросоюз добровільно дасть Україні збільшені квоти, нові дозволи на перевезення, скасує нетарифні обмеження, не доводиться», - заявив заступник голови парламентського комітету з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський.

У відповідь Україна вдалася до асиметричної відповіді – заблокувала транзит залізничних вантажів до Польщі, що завдає полякам сильний економічний удар.