Міжнародний Червоний Хрест перетворився на "адвоката росіян", - Лубинець

Уповноважений Верховної Ради України висловив звинувачення Міжнародній Федерації Червоного Хреста

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубинець звинуватив Міжнародну Федерацію Червоного Хреста у тому, що вона "перетворилася на адвоката російських злочинців".

Про це пише "Хвиля", посилаючись на публікацію в Telegram-каналі омбудсмена, який ще 15 березня направив до МФЧХ лист із закликом провести розслідування діяльності російського Червоного Хреста, який продовжує порушувати принципи діяльності організації, зокрема принцип нейтральності.

Лубинець засудив дії РКК у Криму та співпрацю з табором "Артек"

27 квітня омбудсмен зазначив, що на сайті МФЧХ з'явилася інформація щодо оцінки дій РКК.

Там йдеться, що російський Червоний Хрест не є присутнім у Донецькій, Луганській, Херсонській та Запорізькій областях, а ось про діяльність організації на території окупованого Криму, хоча відомо, що РЧХ вкрав майно Національного Товариства Червоного Хреста України на території півострова.

Він також обурився тим, як МФЧХ відреагував на інформацію ЗМІ про те, що РКК співпрацював із табором "Артек" у тимчасово окупованому Криму. При цьому директор цього табору перебуває під санкціями за причетність до депортації українських дітей.

"У висновках федерації йдеться лише про те, що "партнерство РЧХ з табором "Артек" вимагає серйозного перегляду". Ці слова виглядають шкода: адже коли є факти - потрібна дія, а не розгляд ситуації з різних сторін", - пише Лубинець.

Він додав, що перевірка МФЧХ показала, що деякі особи з РЧХ робили політичні заяви, які не відповідають принципам організації. Щодо керівника РКК, який і підписав угоду з табором "Артек", зазначено, що він уже не причетний до політичних організацій РФ.

"Вийти з організації, це одна справа, але чи може людина, яка пропагувала війну, змінити погляди?", - додає Лубинець.

Лубинець засудив бездіяльність МФЧХ та їх ставлення до агресії РФ

На думку українського омбудсмена, заява федерації – це спроба врятувати ім'я та репутацію РЧХ. Крім того, воно показує "безсилля та застарілість".

"Водночас йдеться про те, що надалі група федерації, створена для перевірки дій РКК, протягом найближчих 4-х місяців дасть свої висновки. Такі дії вважаю з боку МФЧХ прямою підігрівом агресії РФ. Сподіваюся, що вони не будуть такими кволими та безсилими", - написав він.

Крім того, Лубинець наголосив, що міжнародні організації не можуть мовчанням підігравати російській агресії, інакше вони не допомагають, а лише шкодять світовому правопорядку.

"Вважаю, що МФЧХ, організація зі світовим ім'ям, перетворилася на адвоката російських злочинців", - написав він.

Нагадаємо, раніше США запровадили санкції проти РФ за депортацію українських дітей.