Мобілізація по-новому: юрист дав підказки багатодітним батькам, які не сплачують аліменти

Право на відстрочку має підтвердити військовозобов'язаний з дітьми

Адвокат Роман Кичко наголосив, що право на відстрочку військовозобов'язаний повинен сам підтвердити. Це стосується осіб, які мають троє або більше дітей до 18 років. Він також зазначив, що Територіальний центр комплектації (ТЦК) не витребовує жодних додаткових документів.

На моє переконання, ТЦК вимагатимуть від особи докази про відсутність заборгованості із сплати аліментів. Наприклад, довідку з виконавчої служби і, можливо, за наявності часу самі перевірятимуть реєстр. Однак підкреслюю: з мого досвіду, тягар довести своє право на відстрочку завжди був і є на військовозобов'язаному. Тому питання, чи будуть ТЦК та СП витрачати свій час на запити або ж імперативно вимагатимуть довідку у військовозобов'язаного – відкрите – вважає юрист.

Також він зазначив, що якщо аліменти сплачувалися добровільно і звернення до виконавчої служби не було, військовозобов'язані повинні мати виписку з банку, рішення суду та нотаріальну заяву від матері/батька, що підтверджують сплату аліментів у повному обсязі.

Вимоги нового закону про мобілізацію

Закон про мобілізацію направлений на облік військовозобов'язаних і оновлення їх даних. Чоловіки у віці 18-60 років мають 60 днів, щоб оновити свої дані у військкоматі, ЦНАП або в електронному кабінеті призовника. Це дозволить полегшити процес мобілізації та забезпечить актуальну інформацію для ТЦК про потенційних новобранців.

Читайте також:

  • Новий закон про мобілізацію. Кому приготуватися
  • Закон про мобілізацію. Міноборони повідомило основні зміни (інфографіка)