Мобілізація спричинила бум усиновлення? Вражаючі цифри

Усиновлення через мобілізацію: інформаційний вибух
Усиновлення через мобілізацію: інформаційний вибух

Після затвердження закону про посилення мобілізації кількість бажаючих усиновити дитину зросла утричі. Про це розповіла директорка Київського обласного центру соціальних служб Наталія Ібрагімова.

За її словами, раніше щороку вони навчали 80-120 осіб, що становило в середньому 50 родин. У 2022 році було навчено 320 кандидатів, а у 2023 році ця тенденція стала ще більш помітною. Після того, як стало відомо, що за новим законом про мобілізацію на відстрочку зможуть розраховувати опікуни та прийомні батьки, відбувся справжній підйом. До 31 липня було видано довідки 200 людям, 170 людей продовжують навчатися, а 100 кандидатів очікують своєї черги.

Ібрагімова зазначила, що особисто перевіряє пакети документів, які подаються для усиновлення. Вона відзначила, що раніше зверталося до них багато сімей без дітей, але тепер ситуація змінилася. Зараз 50% кандидатів, які вже мають двох дітей, бажають третю. При цьому є історії, коли жінка вагітна другою дитиною, але все одно подає документи для усиновлення.

Директорка також розповіла, що є випадки, коли чоловіки претендують на опіку дитини. Більшість з них - нормальні сім'ї з двома дітьми. Дружина пише заяву, що не заперечує проти того, щоб чоловік був опікуном, і вони подають документи, бажаючи усиновити дівчинку 5-6 років. І коли їх запитують, чому саме чоловік хоче стати опікуном, а не дружина, вони відповідають, що мають на це право.

Ібрагімова позитивно відповіла на запитання про зв'язок з ТЦК, але зазначила, що не зловживає ним. Вона перевіряє кожну особу і спілкується з нею, а також звертається до психологів, щоб визначити, чи є потреба у дитині для цих людей.

Нагадуємо, що після прийняття закону про посилення мобілізації було внесено деякі зміни щодо права на відстрочку для багатодітних батьків. Зокрема, відстрочка не поширюватиметься на багатодітних жінок та чоловіків, які мають заборгованість зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму платежів за три місяці.

Згодом стало відомо, що розслідування розпочато після заяви Офісу омбудсмена про незаконний виїзд за кордон родичів керівництва Служби у справах дітей. Втім, Служба у справах дітей та сім'ї КМДА заявила, що інформація про відправлення родичів за кордон не підтверджується конкретними фактами.

Читайте також