Мобілізація: українці за кордоном повинні оновити персональні дані

Закон про мобілізацію №10449, який Верховна Рада прийняла ухвалити 11 квітня, передбачає, що українці, які перебувають за кордоном, повинні стати на військовий облік.

Згідно з цим законом, чоловікам від 18 до 60 років, які перебувають за кордоном, необхідно мати військово-облікові документи, щоб здійснювати консульські дії та отримувати паспорти.

Оновлення персональних даних українців за кордоном потрібно зробити впродовж 60 днів після набрання чинності закону про мобілізацію. Це можна зробити дистанційно через електронну адресу або звернувшись в консульство.

Однак, існують винятки, коли ця норма не застосовується, наприклад, під час оформлення посвідчення на повернення в Україну або під час вчинення консульських дій щодо дітей громадянина України за кордоном.

Закон про мобілізацію в Україні

Законопроєкт про мобілізацію №10449 передбачає посилення мобілізації в Україні. За новим документом чоловіки, що визнані військовозобов'язаними, мають оновити та уточнити свої дані у Територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (ТЦК) протягом 60 днів після набрання чинності закону.

Окрім того, недавно набув чинності закон про зменшення призовного віку, тому 25-річних чоловіків також викликають до ТЦК для уточнення даних і проходження медогляду.