Мобілізація в Україні: де можуть служити люди з обмеженнями за станом здоров’я

Мобілізація в Україні: де можуть служити люди з обмеженнями за станом здоров’я

Українці, у яких є проблеми зі здоров'ям, можуть бути призвані до війська. Веб-портал Army.gov.ua розповідає, як встановлюється ступінь придатності до служби та куди можуть бути направлені особи, які придатні до служби з деякими обмеженнями.

Військово-лікарська комісія (ВЛК) проводить медичне обстеження військовозобов'язаних та встановлює ступінь їх придатності до військової служби (для навчання у вищих військових навчальних закладах та роботи за спеціальністю). Під час дії воєнного стану рішення ВЛК про придатність військовозобов'язаного залишається дійсним протягом року після медичного огляду.

Куди можуть направити придатних з обмеженнями

Перелік хвороб, які призводять до абсолютної непридатності до військової служби під час мобілізації, встановлюється наказом Міністерства оборони України №402 "Про затвердження положення про військово-лікарську експертизу в Збройних силах України" від 14 серпня 2008 року.

Якщо особа, за результатами ВЛК, призначається до служби з обмеженнями через стан здоров'я, її можуть направити:

  • на військову службу в підрозділи забезпечення;
  • на військову службу в територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП);
  • на військову службу в навчальні підрозділи та інші.

Порадили додатково пройти ВЛК особам, які доглядають за батьками з інвалідністю ІІ групи, але законом про мобілізацію це не передбачено. Політик Ігор Фріс зазначив, що уряд порушує закон, розширюючи права нового закону про мобілізацію своїми актами.

Громадяни з інвалідністю звернулися до президента Володимира Зеленського з проханням виправити положення постанови, яка регламентує реалізацію закону про мобілізацію. Автор петиції Валентина Войтенко прохає президента звернутися до уряду щодо видалення вимог про медичні заключення та постійний догляд для осіб з інвалідністю ІІ групи.

Читайте також: