Мобілізація з 20 років: Інститут демографії попередив про небезпеку

Зменшення призовного віку до 20 років може негативно вплинути на демографічну ситуацію в Україні

Заступник директора Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М. В. Птухи НАН України Олександр Гладун заявив, що зменшення призовного віку до 20 років може мати негативні наслідки для демографії в Україні. Він пояснив, що війна впливає на всі вікові групи, і народжуваність вже є низькою. Він також зазначив, що середній вік матері при народженні дитини становить 27-28 років, тому подальше зниження призовного віку негативно вплинуло б на демографію. Водночас, він вважає, що це питання повинно розглядатися Міністерством оборони, враховуючи їхні потреби для мобілізації.

Реакція на ідею зниження призовного віку

Заступник командира 3 окремої штурмової бригади Максим Жорін та очільник благодійного фонду "Повернись живим" Тарас Чмут також підтримують ідею зниження призовного віку до 20 років. Вони вважають, що це сприятиме мобілізації та забезпеченню безпеки країни.

Закон про мобілізацію

11 квітня Верховна Рада ухвалила законопроєкт про мобілізацію, який має на меті оновлення даних про військовозобов'язаних. Інформація про потенційних новобранців буде актуальною для органів влади, що спростить процес мобілізації. Закон передбачає, що чоловіки віком від 18 до 60 років повинні оновити свої дані протягом 60 днів. Наразі зниження призовного віку до 20 років не планується, оскільки немає потреби в такому рішенні.

Висновок

Зменшення призовного віку до 20 років може мати негативні наслідки для демографії в Україні, оскільки вже є проблеми з народжуваністю. Рішення про зниження призовного віку повинно бути обговорене Міністерством оборони з огляду на їхні потреби в мобілізації. Закон про мобілізацію спростить процес оновлення даних військовозобов'язаних, але наразі зниження призовного віку до 20 років не планується.