Молдова змінить код аеропорту Кишинева, щоб позбавитись російської спадщини

Молдова змінює трилітерне позначення аеропорту столиці з KIV на RMO

У рамках політики відмови від радянської спадщини, Молдова прийняла рішення змінити трилітерне позначення аеропорту столиці з KIV на RMO. Про це повідомив міністр інфраструктури та регіонального розвитку Андрій Спина.

Зміни набудуть чинності з 18 січня.

Всі аеропорти мають унікальні трилітерні коди, які зустрічаються в розкладах рейсів і на багажних бірках. KIV було позначенням, заснованим на російському написанні та вимові назви столиці Молдови. RMO - це скорочення для "Республіка Молдова" або еквівалентних фраз у румунській чи англійській мовах.

«Зміна скорочення - це тривалий процес, який триває майже рік. Головна мета - прибрати російську назву KIV та позбутися спадщини, яка означала назву "Кишинів"», - заявив Спина.

Молдова отримує статус кандидата до Європейського Союзу

14 грудня Європейська рада вирішила розпочати переговори про вступ до ЄС з Україною та Молдовою, а Грузія отримала статус кандидата. Також ЄС відкриє переговори з Боснією і Герцеговиною, як тільки буде досягнутий відповідний рівень відповідності критеріям членства.

Президентка Молдови Майя Санду заявила, що Молдова і Росія можуть поліпшити свої взаємини, навіть якщо при владі в Кремлі буде диктатор Володимир Путін. Але Росії необхідно змінити своє ставлення до Молдови та її громадян.