МВФ дав невтішний прогноз щодо війни в Україні

Зруйновані будівлі під час війни в Україні
Зруйновані будівлі під час війни в Україні

МВФ: Війна в Україні може тривати до кінця 2025 року

Міжнародний валютний фонд (МВФ) опублікував новий прогноз стосовно тривалості війни в Україні. Відповідно до оновленого меморандуму, у найоптимістичнішому сценарії війна завершиться до кінця 2025 року.

За базовим сценарієм, активні бойові дії можуть суттєво зменшитися у четвертому кварталі 2025 року, що, безумовно, сповільнить розвиток економіки, однак дозволить Україні підтримувати помірне зростання. Про це повідомляє Meta.

Прогноз МВФ також зазначає, що найбільший вплив війни залишиться в регіонах, де економічна активність вже знизилася через безпекову ситуацію. Однак, у негативному сценарії конфлікт може затягнутися до середини 2026 року.

Війна Росії проти України / Фото: Телеграм Зеленського

Незважаючи на певні позитивні тенденції у відновленні, фахівці МВФ наголошують, що тривала війна продовжуватиме тиснути на економіку країни через нестачу робочої сили, імпортозалежність, пов'язану з військовими витратами та відновленням інфраструктури, а також через демографічні зміни.

У документі також підкреслюється, що Україна щодня зазнає значних економічних, соціальних та гуманітарних втрат, і ці втрати продовжують зростати через тривалий конфлікт.

Нагадаємо, що МВФ дав похмурий прогноз для української енергетики.

Читайте також