МВФ може вимагати від України девальвації гривні, посилення податків та зниження ставок, - Bloomberg

МВФ може вимагати девальвацію гривні
МВФ може вимагати девальвацію гривні

Згідно з Bloomberg, українські чиновники очікують, що Міжнародний валютний фонд цього тижня буде настоювати на прискоренні девальвації гривні, зниженні відсоткових ставок та збільшенні податкових надходжень для заповнення бюджетного дефіциту.

Представники МВФ, які перебувають у Києві, тиснуть на постраждалу від війни країну, щоб вона вжила цих заходів для продовження фінансової підтримки. Вони здійснюють перевірку кредитної програми на 15,6 млрд доларів.

Якщо перевірка буде успішною, Україна може отримати 1,1 млрд доларів, як фінансову допомогу. Але Національний банк України бореться проти подальшого зневартнення гривні. З жовтня ця валюта вже втратила більше 10% своєї вартості після скасування фіксованого обмінного курсу, який був встановлений після російської агресії.

Україна сподівається на міжнародну підтримку, щоб отримати фінансування та озброєння для збереження своїх зусиль у відбитті російської агресії. За словами прем'єр-міністра, Україна зіткнеться з дефіцитом у бюджеті у 15 млрд доларів на наступний рік.

За повідомленнями, МВФ планує закликати Нацбанк девальвувати гривню швидше та пом'якшити свою монетарну політику при помірній інфляції. Ці кроки спрямовані на збільшення доходів бюджету в місцевій валюті та зниження державного боргу Міністерства фінансів.

Читайте також