МЗС Ірану висловило протест дипломатам чотирьох країн через заяви про передачу ракет Росії

МЗС Ірану протестує діпломатам чотирьох країн через передачу ракет Росії
МЗС Ірану протестує діпломатам чотирьох країн через передачу ракет Росії

Дипломатичні представництва Великої Британії, Франції, Німеччини та Нідерландів у Тегерані були викликані до Міністерства закордонних справ Ірану. Дипломати отримали протест через заяви їхніх урядів про передачу іранських балістичних ракет росії для війни проти України.

За даними іранського інформаційного агентства IRNA, генеральний директор департаменту у справах Західної Європи МЗС Ірану Маджид Нілі назвав заяви "деструктивними" і "продовженням ворожої політики Заходу".

Представник МЗС Ірану стверджує, що Тегеран підтримує "мирне вирішення" російсько-української війни і вважає звинувачення в передачі балістичних ракет "абсолютно необґрунтованими та брехливими".

За даними Reuters, в серпні Іран міг передати Росії сотні балістичних ракет Fath-360 малої дальності з супутниковим керуванням.

За даними Wall Street Journal, в вересні Іран вже відправив до Росії балістичні ракети малої дальності після збільшення російських ракетних обстрілів українських міст та інфраструктури.

Міністерство закордонних справ України заявило про своє занепокоєння через повідомлення про передачу балістичних ракет з Ірану до Росії і закликало іранську владу утриматися від цього.

США засудили постачання Іраном балістичних ракет Росії і запровадили санкції проти іранської авіакомпанії Iran Air та низки компаній та посадовців.

Уряди Франції, Німеччини та Великої Британії також засудили експорт іранських балістичних ракет до Росії і пообіцяли прийняти заходи щодо скасування двосторонніх угод про авіасполучення з Іраном.

Велика Британія ввела нові санкції проти Ірану та Росії, обмеживши Повітряно-космічні сили збройних сил РФ і командування військово-транспортної авіації.

МЗС Ірану наполягає, що Тегеран не брав участі у російсько-українській війні і підтримує політичне врегулювання конфлікту.

Джерело: hromadske

Читайте також