На Філіппінах аномальна спека: висихають дамби, оголошують дистанційне навчання для дітей

На Філіппінах через надзвичайно спекотну погоду припиняються заняття у місцевих школах. Внаслідок погодного явища Ель-Ніньйо температура у різних регіонах країни сягнула +50℃. Про це повідомляє Reuters.

Міністерство освіти Філіппін прийняло рішення про припинення навчання для тисяч шкіл через спеку, яка стурбувала понад 3,6 мільйона учнів.

«У травні ми очікуємо більше випадків припинення занять через спеку. Середня температура становить понад +52 ℃, тому ви можете уявити, яким стресом це може бути для учнів», - зазначив Ксерсес Кастро, радник з початкової освіти філіппінської організації «Врятуйте дітей».

Учні та вчителі виражають занепокоєння щодо труднощів з дистанційним навчанням, особливо в бідних районах, де немає якісного доступу до Інтернету.

Додатковою проблемою, яку спричиняє надзвичайна спека, є висихання дамби поблизу столиці Маніли. Навіть на дні дамби з'явилися руїни давнього міста Пантабанган, яке було залите водами у 1970-х роках для створення водосховища. Про це повідомляє ВВС та France24.

Після декількох місяців без дощів та виняткової спеки рівень води в регіоні впав майже на 50 метрів нижче від звичного рівня - 221 метр.

У березні 2024 року випала частина церкви та надгробків з-під дна дамби. Рівень води все це часу падав.

Зазначається, що руїни старого міста вже не вперше з'являються під час хвиль. Вони стали однією з туристичних визначних місць країни.

За даними метеорологів з державного бюро погоди Pagas, температура повітря продовжить підвищуватися, що призведе до подальшого падіння рівня води в регіоні. Вони також зазначають, що навіть у весняні місяці, коли зазвичай найбільш спекотно і сухо, погодні умови погіршилися через погодне явище Ель-Ніньйо.

Нагадаємо, вчені-кліматологи з Каліфорнійського університету в Берклі передбачили, що літо з великою ймовірністю поб'є рекорди температури та вологості через Ель-Ніньйо.