На кінофестивалі в Австрії покажуть дві стрічки про війну в Україні

На фестивалі Crossing Europe покажуть документальні стрічки про війну в Україні

З 30 квітня по 5 травня у Лінці (Австрія) відбудеться кінофестиваль Crossing Europe. У рамках цього заходу будуть показані дві документальні стрічки, присвячені війні Росії проти України та її наслідкам.

У перший та в останній день фестивалю буде представлений фільм під назвою "Фотофобія" (Photophobia). Це документально-драматична стрічка, яку зняли Іван Остроховський та Павол Пекарчик зі Словаччини, Чехії та України. Фільм розповідає історію родини з Харкова, яка, як і багато інших, мусить проводити багато часу під землею, ховаючись від обстрілів на станціях метро.

Також призом Crossing Europe конкурсу документальних фільмів цього року може стати стрічка "Мирні люди" ("Intercepted") української режисерки Оксани Карпович. Цей фільм є спільним продуктом співпраці України, Канади та Франції. Він документує руйнування, спричинені російським вторгненням в Україну, та поєднує зображення зі звуковими записами телефонних розмов російських солдатів із їхніми родичами, які були перехоплені українськими спецслужбами та опубліковані в 2022 році.

У загальному, на фестивалі будуть показані 144 художні, документальні та короткометражні фільми. Основними темами цього року будуть війна РФ проти України та кліматичний активізм. Також будуть представлені стрічки про міграції, дорослішання, ЛГБТ та боротьбу з тоталітарними режимами, що є несподіваним для фестивалю Crossing Europe.

Джерело: Укрінформ