На Полтавщині засудили за ухилення від мобілізації батька семи дітей: чому він отримав повістку

Батьку 7 дітей, якого ухилився від мобілізації, дали 2 роки іспитового терміну

У Полтавській області засудили чоловіка, який уникав призову на військову службу. Він зізнався, що не оформив дітей на себе, щоб отримувати соціальні допомоги від держави. Але коли йому прийшла повістка, він пригадав, що має сімох дітей. Про це повідомляє Козельщинський районний суд Полтавської області.

Суд встановив, що чоловік має лише 7 класів освіти і не визнавав дітей, щоб отримати фінансову підтримку від держави.

16 січня 2024 року військово-лікарська комісія визнала чоловіка придатним до військової служби. 26 січня він повинен був прибути до територіального центру комплектування для надсилання на службу, але ухилився від мобілізації.

"Проживаю разом з цивільною дружиною та маю на утриманні сімох неповнолітніх дітей, за яких хвилююся", - пояснив чоловік.

Чоловік заявив, що проживає зі своєю дружиною і дітьми, єдиним годувальником сім'ї. Він працює на сільськогосподарських роботах і допомагає вирощувати городину. За його словами, діти записані на прізвище матері і це впливає на соціальні виплати. Жінка підтвердила, що вони разом з чоловіком виховують семеро дітей.

Суд вважає, що немає доказів того, що чоловік є батьком всіх семи дітей, тому він не має права на відстрочку від мобілізації. Суд вважає, що він може скористатися правом на оформлення батьківства та іншими правами у разі повторного призову або продемонструвати своє виправлення під час іспитового терміну.

Чоловіка визнали винним за статтею 336 ККУ і засудили до двох років іспитового терміну.

11 квітня Верховна Рада ухвалила законопроєкт про мобілізацію, який має спростити процес призову. Закон передбачає облік всіх військовозобов'язаних та оновлення їхніх даних.

Оновити свої дані повинні чоловіки віком від 18 до 60 років протягом 60 днів у військкоматі, центрі надання адмінпослуг або через електронний кабінет.

Дозволення тіньового доходу