На руках українців може бути до 5 млн одиниць зброї – глава МВС

Українці мають від одного до п'яти мільйонів одиниць зброї, більшість з них облікована

Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко повідомив, що українці мають в своєму розпорядженні від одного до п'яти мільйонів одиниць різної зброї, більшість з яких є облікованою. Він зробив цю заяву під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад при президентові України.

За словами Клименка, українці також мають багато гранат. Він підкреслив, що необхідно зробити все можливе, щоб ця зброя та боєприпаси потрапили на склади, аби не поставляти громадян у небезпеку.

Станом на сьогодні більшість виданої громадянам зброї є облікованою, проте є певна кількість трофейної зброї, яка перебуває на руках у громадян незаконно. Закон про трофейну зброю передбачає, що громадяни повинні принести її до поліції й зареєструвати, після чого її можна буде зберігати у себе до закінчення режиму воєнного стану, а потім здати або вихолостити.

Клименко зазначив, що важливо виховувати культуру володіння зброєю серед громадян, а також не забувати про ментальні розлади у ветеранів, за якими МВС в першу чергу відповідає.

Наразі Верховна Рада України розглядає законопроєкт, який спрощує порядок отримання, зберігання та декларування зброї українцями у воєнний час, включаючи екземпляри, які були знайдені.

Також відомо, що бази поліції містять дані про сотні тисяч осіб, які можуть ухилятися від здачі зброї.