На сайті уряду з’явилася петиція про створення мовної поліції

Зображення веб-сайту з петицією про мовну поліцію
Зображення веб-сайту з петицією про мовну поліцію

Україна. Петиція щодо звільнення і створення мовної поліції

На сайті Кабінету міністрів з'явилася петиція, яка закликає до звільнення Уповноваженого із захисту державної мови Тараса Кременя та створення мовної поліції. Цю новину оприлюднили на сайті Кабінету міністрів України.

28 серпня Вероніка Ольшанська створила петицію з метою належного захисту української мови в публічному просторі.

У петиції міститься таке звернення: "Ми, громадяни України, звертаємося з проханням звільнити з посади Уповноваженого із захисту державної мови та створити новий державний орган - Мовну поліцію, яка забезпечуватиме ефективний контроль за виконанням Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної"."

На даний момент петицію підписали 1 394 особи з необхідних 25 тисяч. Час на збір необхідної кількості підписів залишився - 74 дні.

Нещодавно в Івано-Франківську було оголошено про початок роботи мовних інспекторів, які мають боротися з поширенням російської мови в місті.

До цього, мовна активістка та дитяча письменниця Лариса Ніцой у коментарі для "Главкому" назвала три ключові причини, що призвели до погіршення статистики використання державної мови серед школярів. По-перше, це відсутність підтримки та ідеї у влади щодо важливості української мови. Крім того, помилки у законодавстві також вплинули на ситуацію.

Читайте також