На що можуть піти понад $60 млрд, які запропонував Байден для України

Потрібно звернути увагу на бюджетний запит, який Білий дім подав до Конгресу США. Цей запит передбачає виділення приблизно 61,4 млрд доларів для України. З цієї суми 46,1 млрд доларів будуть виділені на оборонні витрати, а 11,8 млрд - на пряму бюджетну підтримку.

Посол України у США Оксана Маркарова пояснила, що цей бюджетний запит є візією адміністрації, і саме він стане основою для подальшої роботи над бюджетним документом. Тому варто аналізувати цифри, коли ця візія буде офіційно ухвалена Конгресом.

Запит передбачає виділення 46,1 млрд доларів на оборонні видатки. Ці кошти будуть використані на поповнення оборонних товарів Міноборони США, відшкодування витрат на оборонні послуги та військову освіту для України. Також 12 млрд доларів передбачені для ініціативи Ukraine Security Assistance Initiative, а 1,7 млрд - для програми Держдепу Foreign Military Financing.

Крім того, бюджетний запит передбачає виділення 14,75 млрд доларів на економічну, фінансову, цивільну та ядерну безпеку. З цієї суми 11,8 млрд будуть надані у вигляді прямої бюджетної підтримки для України, а 2,2 млрд - для підтримки програм в країнах, які страждають від конфлікту.

Також в запиті передбачено 481 млн доларів на програми підтримки українців, які прибувають у США за програмою Uniting for Ukraine. Додатково будуть виділені кошти на надання гуманітарної допомоги Україні, Ізраїлю та регіонам, постраждалим внаслідок конфлікту у Газі.

Президент США Джозеф Байден запросив у Конгресу фінансування на понад 100 млрд доларів, зокрема для допомоги Україні та Ізраїлю. Зеленський також обговорив це питання з Байденом під час їхньої зустрічі цього тижня.