На українців у 2022 році чекають великі податки: детальніше про «грошове» питання

Вперше в Україні свого максимуму досяг один з головних податків для громадян.  Йдеться про податок на житло.

 Уже з першого січня 2022 року він становитиме 21%.

 У Кабінеті Міністрів пояснили, що всі зміни з податками пов'язані з підвищенням мінімальної зарплати в Україні.  Раніше податок на нерухомість розраховували з розміру зарплати 4723 гривень.  Тепер же сума зросла до 6000, тому перерахунок був просто необхідний. 

Згідно з чинним законодавством за кожен "зайвий" метр квадратний житлової площі тепер необхідно буде заплатити податки в розмірі 1,5% від розміру мінімальної зарплати. 

Цей закон стосується тих, хто має квартири площею понад 60 квадратних метрів.  Для будинків цей показник 120 метрів.  У перерахунку це 90 гривень за метр (71 гривня в 2021 році).

Якщо в 2021 році власникові стометрової квартири необхідно було сплатити 2832 гривні податків, тепер ця сума зросла до 3600 гривень.  Ріелтори вже відзначають, що зараз виріс попит на «хрущовки» і вторинний ринок нерухомості, саме через малу метражу. 

Чи будуть пільги?

 Уряд пояснив що для фізичних осіб, в наведених далі випадках ніяких пільг не надано.  Якщо площа в 5 разів більше п'ятикратного розміру неоподатковуваних метрів.  Тобто, якщо квартира велика 300 м кв, а будинок більше 900 м кв.

Якщо об'єкт нерухомості, який використовується для отримання доходу (оренда, лізинг тощо), власники теж не отримають пільги.

Разом з тим зросла і вартість первинної нерухомості.  Тому з початку 2021 будівництво зросла приблизно на 20%.  Є і приємний плюс, платити потрібно буде тільки за зайвий метраж.  Тому якщо, нерухомість малогабаритна, можна видихнути спокійно і оплатити незначний податок.