Наявність у України далекобійних ракет ATACMS сильно змінить ситуацію в війні - ISW

Наявність у України далекобійних ракет ATACMS сильно змінить ситуацію в війні - ISW

Наявність ракет ATACMS дуже впливає на ситуацію на полі бою. Росії доведеться адаптуватися до нових принципів використання авіації, щоб протистояти цій новій зброї, стверджує Інститут вивчення війни (ISW) у своєму звіті.

Удари України по аеродромах на окупованих територіях, насамперед у Бердянську та Луганську, змушують російське командування перекласти частину своєї авіації на аеродроми, які знаходяться далі від лінії фронту.

Звіт констатує, що "російські військові демонстрували, що вони можуть адаптуватися до нових ударних можливостей України - але тільки після того, як зазнають початкових і значних втрат від українських можливостей, до яких російське командування повинно було б готовим".

Більше про переклад ракет ATACMS в Україну ви можете прочитати за посиланням.

Розміщення російської авіації на аеродромах у зажежених районах України та переміщення її далі від фронту висуває ризик зниження підтримки авіаційних сил Росії, а також локальних наступальних операцій, зауважають аналітики.

Прибуття ракет ATACMS великої дальності також становить значну загрозу для складів боєприпасів Росії у тилових районах і, імовірно, примусить російське командування вибирати між посиленням існуючих складів чи подальшим розміщенням складів по всій окупованій території України.

17 жовтня Управління стратегічних комунікацій ЗСУ повідомило про удари по аеродромах біля захоплених росіянами Бердянську Запорізької області та тимчасово окупованому Луганську. У результаті було пошкоджено гелікоптери та обладнання на аеродромах.

За інформацією американського видання The Wall Street Journal, українські війська використали ракети ATACMS для здійснення ударів.

Президент України Володимир Зеленський висловив подяку США за надані ракети.

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний опублікував відео першого запуску цих ракет.

Читайте також: