Найбільший художній музей Фінляндії визнав: Ілля Рєпін – українець

Найбільший художній музей Фінляндії «Атенеум» визнав художника Іллу Рєпіна українцем

Найбільший художній музей Фінляндії «Атенеум» оголосив, що художник Ілля Рєпін був українцем, а не росіянином. Це рішення було прийняте після того, як українська сторона звернулася до музею з проханням відновити історичну справедливість. Рішення про зміну національності Іллі Рєпіна було ухвалено після двох років дебатів та досліджень.

«Рєпін виріс в Україні, українська тематика була невід'ємною частиною його творчості, але організатори просто проігнорували це, представивши Рєпіна виключно як російського художника», – заявив Лукас Стасевський, фінський музикант українського походження.

Ілля Рєпін народився на території сучасної України і мав глибокі зв'язки з українською культурою протягом всього свого життя. На виставці у музеї «Атенеум» його представляли як російського художника, і це викликало обурення української громадськості. Тепер же музей прийняв рішення відповідати історичній правді та називати Рєпіна українським художником.

Ілля Рєпін створив безліч видатних картин і мав великий вплив на світове мистецтво. Він мріяв повернутися в Україну, але цього не зміг зробити через політичну ситуацію. Тепер, завдяки рішенню музею «Атенеум», його творчість буде представлена у правильному історичному контексті.