"Нам украй потрібен дозвіл бити по аеродромах": про що Зеленський говорив з Макроном

Зеленський і Макрон на зустрічі
Зеленський і Макрон на зустрічі

Президент України Володимир Зеленський зробив телефонний дзвінок президенту Франції Еммануелю Макрону 5 вересня 2024 року. У своєму офіційному зверненні він повідомив про це.

Зеленський привітав Макрона з призначенням нового прем'єр-міністра Франції Мішеля Барньє. На що французький лідер висловив співчуття у зв'язку з російськими ударами, що призвели до пошкодження міст україни, зокрема Львова та Полтави.

Перед засіданням контактної групи в форматі "Рамштайн" лідери обговорили подальшу оборонну співпрацю. Зеленський наголосив на тому, що необхідно отримати дозвіл від партнерів на удари по аеродромах, з яких вилітають російські літаки з КАБами та ракетами.

Зеленський повідомив Макрона про нагальну потребу України у засобах протиповітряної оборони, радіоелектронної боротьби, бронетехніки та артилерії. Також обговорили можливість спільного виробництва деяких видів озброєння та підготовку нового пакету військової допомоги від Франції.

Лідери домовилися про подальші контакти щодо реалізації двосторонньої безпекової угоди та механізму Ukraine Security Compact.

Зеленський підкреслив, що Україна високо цінує підтримку Франції у захисті життів українців і сподівається на подальшу співпрацю щодо притягнення Росії до відповідальності за злочини.

Читайте також

NYT порівняла "мирні плани" Венса та Путіна
сьогодні, 02:30 157 переглянули
Венс і Путін на фото