Нардеп назвав переваги економічного бронювання: до чого тут сім'я Круп

Нардеп назвав переваги економічного бронювання: сім'я Круп
Нардеп назвав переваги економічного бронювання: сім'я Круп

Обшуки СБУ і ДБР підтверджують існування феномену "тіньового бронювання". Таким чином, економічне бронювання від мобілізації мінімізує можливість використання посадовими особами для особистих цілей. Таку думку висловив народний депутат Дмитро Наталуха, відреагувавши на викриття сім'ї посадовців, які незаконно наживалися у Хмельницькій області.

Згідно з заявою, обсяги корупції залишають негативне враження – 6 млн доларів на Хмельниччині і мільйон на Харківщині. При цьому, часто почуваєш чергу, що в країні немає грошей. Однак суть проблеми полягає не в підкупі медиків та чиновників. Корупція починається з умов, які сприяють зловживанням.

Дмитро Наталуха зазначив, що існує успішне масове "тіньове бронювання". Він вказав на те, що саме ті, хто займаються таким бронюванням, є противниками економічного бронювання.

Введення та реалізація принципу "воюй або працюй" створює прості й зрозумілі правила та мінімізує зловживання. Будь-яка система, що залежить від рішень посадових осіб, веде до затримок, вибірковості та підкупу, зауважив депутат.

Наталуха підкреслив, що гроші з "тіньового бронювання" не витрачаються на оборону, або інвестуються хабарниками у економіку інших країн, таких як Австрія, Туреччина або Іспанія.

З метою донести масштаби проблеми та її контекст, Наталуха зазначив, що сума виявлених хабарів на минулому тижні досить для купівлі 15 тисяч FPV-дронів для ЗСУ. Проте суспільство продовжує обговорювати необхідність прозорого економічного бронювання, а не ризиковані умови, що шкодять економіці та демотивують суспільство.

Наталуха запитав чи краще створювати прозорі інструменти, чи ж ігнорувати проблему, дозволяючи злочинцям збагачуватися.

Підсумовуючи, Наталуха зазначив, що ті, хто радить "правоохоронцям краще працювати" або "менше викрадати", не розуміють масштабів проблеми і її коренів. І саме ці умови треба змінити.

Нагадаємо, що Дмитро Наталуха був ініціатором економічного бронювання від мобілізації, що передбачає відсутність податкових боргів та сплату військового збору на кожного працівника.

Читайте також