Нардеп: унікальну державну лабораторію доводять до банкрутства. Названо організаторів «схеми»

Нардеп: Державна лабораторія на межі банкрутства
Нардеп: Державна лабораторія на межі банкрутства

Діяльність державної науково-дослідної лабораторії з контролю якості лікарських засобів може бути зупинена через відсутність роботи протягом семи місяців. Про це повідомляється з посиланням на звернення народного депутата Олександра Копиленка до правоохоронних органів.

У депутатському зверненні зазначено, що така ситуація є штучною. За цим може стояти керівництво Держлікслужби, яке створило 'схему' передачі лікарських засобів під контроль новоствореної приватної лабораторії 'Добробут-Лікилаб'.

Згідно зі зверненням, лабораторія Інституту громадського здоров'я перестала отримувати направлення на контроль якості від Держлікслужби. Всі, кого перенаправляли в приватну лабораторію, поверталися з проханням надати допомогу, оскільки у ній відсутні стандарти і хімреактиви.

Додатково, Копиленко вказує на аудит Міністерства охорони здоров'я, який виявив можливий конфлікт інтересів між співробітниками Держлікслужби та приватної лабораторії 'Добробут-Лікилаб'. Ініційована перевірка Національним агентством з питань запобігання корупції.

Державна лабораторія єдине наукове установи, що має оцінку Всесвітньої організації охорони здоров'я з питань якості, безпеки та ефективності лікарських препаратів.

Товариство з обмеженою відповідальністю 'Добробут-Лікилаб' було засноване у 2023 році. Власниками є Дмитро Устік та Ірина Пономаренко. У тому ж році лабораторія отримала 10,3 млн грн чистого доходу.

Читайте також