Настала пора обрізання троянд – треба встигнути до появи бруньок

Щоб троянди розквітали і росли здоровими, потрібно правильно і регулярно їх обрізувати. Найкраще обрізання проводиться навесні, після зняття укриття з кущів та прибирання сміття й засохлих листків.

Загущені кущі треба проріджувати, залишаючи лише кілька сильних стебел. Для обрізання використовують гострий секатор. Тримаючи його під кутом 45 градусів, обрізують пагони приблизно за 5 міліметрів від бруньки. Всі троянди потрібно обрізати, незалежно від їхнього виду.

Види обрізання троянд

Вид обрізання залежить від сезону, типу троянди та висоти пагонів. Існують такі види:

  • Коротке обрізання проводиться після зими для чайно-гібридних та поліантових троянд, а також при висадженні нових саджанців.
  • Сильне обрізання здійснюється, залишаючи третину пагонів. Стебла обрізуються на 3-4 бруньки від основи куща.
  • Середнє обрізання рекомендується для середньорослих троянд після цвітіння. Пагони потрібно вкоротити на 5-7 бруньок від основи.
  • Довге обрізання виконують для сильнорослих плетистих і високорослих чайно-гібридних троянд. Вони обрізаються на 8-15 бруньок від основи куща.
  • Комбіноване обрізання передбачає різне обрізування пагонів однієї рослини для надання їй витонченої форми.
  • Санітарне обрізання проводиться протягом всього сезону для попередження захворювань. З його допомогою прибирають уражені й сухі пагони, а також обрізують стебла до здорової тканини.

Раніше ми повідомляли, що основною причиною пошкодження кори дерев від морозів є сонячні опіки. Такі пошкодження з'являються внаслідок різких перепадів температури. Опіки можуть бути особливо шкідливими для дерев у другій половині лютого або на початку березня, але в регіонах з непередбачуваною зимовою погодою вони можуть з'явитися і раніше, включаючи початок зими.