НАТО: Китай має припинити допомогу Росії для хороших відносин із Заходом

НАТО закликає Китай припинити підтримку Росії

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Китай повинен припинити підтримувати війну Росії проти України, попередивши Пекін у надзвичайно різких висловлюваннях.

Під час візиту до Берліна глава альянсу наголосив, що допомога Пекіна є "життєво важливою" для військових зусиль Москви, оскільки підтримує економіку РФ, постачаючи зокрема новітні технології, пише Reuters.

"Минулого року Росія імпортувала 90% своєї мікроелектроніки з Китаю, що використовується ворогом для виробництва ракет, танків і літаків. Китай також працює над тим, щоб забезпечити Росію покращеними супутниковими можливостями", – зазначив Столтенберг.

Генсек НАТО нагадав, що Китай заявляє про бажання "хороших відносин із Заходом".

"Разом з тим Пекін продовжує розпалювати найбільший збройний конфлікт у Європі з часів Другої світової війни. Вони (китайці – ред.) не можуть грати в обох напрямках", – попередив він.

Окрім цього, Столтенберг застеріг західних союзників від потрапляння в таку ж залежність від Китаю, як від Росії у минулому.

"У минулому ми зробили помилку, ставши залежними від російської нафти і газу… Ми не повинні повторювати цю помилку з Китаєм. Залежність від його грошей, його сировини, його технологій – залежність робить нас уразливими", - сказав він.

Джерело: Букви