НАТО не виведе війська з країн, що вступили до Альянсу після 1997 року – Столтенберг

НАТО не погодиться з вимогою Росії вивести свої війська з території країн, які стали членами Альянсу після 1997 року. Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг в інтерв'ю CBC News.

Столтенберг підкреслив, що НАТО не піде на компроміс щодо ключових принципів Альянсу з європейської та міжнародної безпеки, зокрема – принципу свободи вибору кожної держави у приєднанні до якогось блоку.

«І також ми не погодимося на те, що не повинно бути військ НАТО у тих країнах, які приєдналися до Альянсу після 1997 року.

У цьому випадку половина наших членів не змогла б отримувати захист військ НАТО, – сказав генсек Альянсу.

Він наголосив, що ця вимога Росії має на увазі появу «другосортних» членів НАТО, а в Альянсі такого не припустять, оскільки дотримуються політики демократичних свобод.

За словами Столтенберга, Альянс запропонував Росії провести серію зустрічей та обговорити контроль озброєнь, прозорість у військовій активності, а також низку інших питань.

Представники путінського режиму заявили, що їм знадобиться деякий час, щоб підготувати відповідь на це. З цього приводу генсек НАТО сказав, що поки що зарано говорити про тенденції до деескалації ситуації.