Науковці стривожені через стан льодовиків у тропіках. Чому це важливо

Льодовики в тропіках зникають - тривога
Льодовики в тропіках зникають - тривога

Нове дослідження групи міжнародних вчених показує, що льодовики в тропіках тануть швидше, ніж прогнозувалося, зменшуючись до розмірів, яких дослідники не очікували побачити протягом багатьох років. Про це повідомляє Sciencealert.

«Чесно кажучи, це нас шокувало», – сказав New Scientist палеокліматолог Каліфорнійського університету в Берклі Ендрю Горін. «Я вважаю, що це явний доказ того, що принаймні один регіон у світі виходить з сприятливих кліматичних умов, які сприяли розвитку людської цивілізації».

Горін додає: «Ми швидко досягаємо кліматичних позначок, які, на нашу думку, мали настати через кілька десятиліть».

Команда Горіна виявила недостатню кількість ізотопів берилію-10 і вуглецю-14 у мінералах, що межують з льодовиками в горах Анд. Це свідчить про те, що ці породи востаннє переживали тепло Сонця щонайменше 11 700 років тому. Це означає, що частини гірського хребта не бачили такого низького рівня заледеніння від голоцену – періоду, який створив людську цивілізацію.

Льодовики накопичують воду у вигляді снігу взимку та виділяють її під час літнього танення. Вона забезпечує водою мільярди людей. Однак, коли льодовики зникають, прісної води стає менше.

Регіон Анд вже переживає рекордні посухи та нестачу води, а також смертельні повені, коли розтанулі басейни з розриваються з льоду, що раніше утримував їх.

Попередні дослідження також виявили прискорене танення льодовика від Гімалаїв до Аляски. 

Науковці пояснюють, що льодовики дуже чутливі до кліматичної системи, в якій вони існують. Це місце, де видно деякі з перших великих змін, що виникають внаслідок глобального потепління. Вони дають зрозуміти, яке майбутнє нас очікує в інших регіонах планети.

Льодовики накопичують воду у вигляді снігу взимку та виділяють її під час літнього танення. Вона забезпечує водою мільярди людей. Однак, коли льодовики зникають, прісної води стає менше. Приблизно кожна четверта людина на Землі залежить від прісної води, яка постачається з льодовикових регіонів, що покривають 10% поверхні нашої планети.

Нагадаємо, спекотна Хвиля розпочнеться з 15 серпня із західних областей, а потім пошириться на решту території країни.

Читайте також