Названо найстресовіші професії в Європі: хто у зоні ризику

Зображено стресові професії в Європі
Зображено стресові професії в Європі

За даними компанії Lepaya, освіта та охорона здоров'я є сферами, де співробітники найчастіше повідомляють про схильність до стресу. Загалом дві третини європейців, що працюють, відчувають стрес.

Глобальна невизначеність та скорочення робочих місць можуть ускладнити пошук роботи. У той же час через дедалі більшу вартість життя людям стає все важливіше зберігати робоче місце, навіть якщо часом рівень стресу занадто високий.

Компанія Claims.co.uk, яка надає юридичну допомогу тим, хто отримав травми, зокрема на робочому місці, склала звіт, у якому описуються найстресовіші професії у Великій Британії. Під час підготовки звіту використовувалася інформація Управління з охорони праці та техніки безпеки (HSE) уряду Великої Британії.

Згідно з цією інформацією, найбільший стрес у Сполученому Королівстві відчувають співробітники поліції. Соціальні працівники, фахівці з соцзабезпечення та житлового будівництва також зазнають значної напруги на роботі.

Стрес як частина роботи

Дослідження, проведене компанією Lepaya в Нідерландах, Бельгії та Німеччині, показує, що дві третини європейців, що працюють, відчувають стрес.

Освіта та охорона здоров'я виявилися сферами, де співробітники найчастіше повідомляють про схильність до стресу. Представник Claims.co.uk зазначає, що "співробітники поліції, соціальні працівники та фахівці з соцзабезпечення та житлового будівництва схильні до підвищеного рівня тиску в робочому середовищі".

Такі чинники, як довгий робочий день, великі обов'язки та громадські ролі значною мірою впливають на психічне здоров'я працівників.

Рекомендуються перерви, ресурси з охорони психічного здоров'я та відкрите спілкування для допомоги співробітникам управляти своїм психічним здоров'ям.

Відсутність балансу

У деяких випадках основною причиною стресу на роботі є те, що межі між роботою та особистим життям стають дедалі більш розмитими, у тому числі через поширення практики віддаленої роботи.

Дослідження показало, що 56% голландських співробітників зазнають стресу, у Бельгії – 67%. Близько 70% британців також відчувають тиск на роботі. У Німеччині цей показник ще вищий – 71%.

У ФРН освіта, автомобільна промисловість, охорона здоров'я, державні послуги та фінанси виявилися найстресовішими робочими сферами. У Нідерландах – охорона здоров'я, освіта та держпослуги, рідше – сфери громадського харчування, інформації та комунікацій.

Навантаження на працівників таких сфер, як поліція, соціальна сфера, житлове будівництво та медсестринство, є особливо високими.

За даними опитування, власні співробітники відповідають за усунення або запобігання стресу на роботі. Необхідна також підтримка від роботодавців у боротьбі зі стресом на роботі.

У Лондоні й Амстердамі найчастіше "вигоряють" на роботі

Згідно зі звітом Instant Offices, Лондон посів перше місце у списку міст Європи, мешканці яких найчастіше "вигоряють", тобто втрачають інтерес до роботи. Останнє року зіткнулися з високим або екстремальним стресом 91% британських робітників. Близько 20% працівників взяли відпустку через стрес.

У Лондоні в Google щомісяця робилося 2240 пошукових запитів щодо емоційного вигоряння. У Амстердама та Берліна – відповідно 520 та 420 запитів щомісяця.

Високе робоче навантаження та збільшення кількості неоплачуваних завдань визначаються як основні причини стресу, зокрема на роботі.

Стрес може призвести до емоційного вигоряння, яке часто зустрічається у маленьких підприємств. Для багатьох людей повне відключення від роботи не є можливим, особливо для служб екстреної допомоги.

Фахівці рекомендують займатися підтримкою психічного здоров'я працівників та забезпечувати доступ до програм соцзабезпечення для зниження рівня стресу, пов'язаного з роботою.

Проблема нічних пробуджень

За науковими дослідженнями, однією з основних причин нічних пробуджень є стрес. Багато людей стикаються з цим явищем, особливо вранці.

Читайте також