НБУ знизив облікову ставку

Облікова ставка НБУ знижена!
Облікова ставка НБУ знижена!

НБУ знизив облікову ставку до 13%

Національний банк України прийняв рішення знизити облікову ставку до 13%. Це рішення було прийняте з урахуванням ризиків, інфляційних показників та поліпшення інфляційних очікувань.

"Ще один крок зі зниження облікової ставки буде сприяти відновленню економіки та пожвавленню кредитування, що є важливим. При цьому, гривневі заощадження будуть захищені від інфляції", - повідомили в НБУ.

НБУ наголосив, що буде продовжувати політику захисту гривневих заощаджень від знецінення, а також надаватиме долари для вирівнювання курсових коливань, щоб забезпечити стабільність валютного ринку.

Крім того, зазначається, що міжнародна допомога та внутрішні резерви фінансових ресурсів дозволять урегулювати витрати державного бюджету. Очікується, що надійде зовнішня допомога від МВФ та ЄС на суму близько 4 млрд доларів США та 1,9 млрд євро.

"Найбільшим ризиком для інфляції та економічного розвитку є війна. Однак, можливе підвищення податків та акцизів може сприяти забезпеченню стійкості публічних фінансів та обороноздатності країни. Є й імовірність зменшення інфляційного тиску та відновлення економіки внаслідок різних сценаріїв", - повідомили в НБУ.

НБУ також зазначив, що у разі зміни ризиків для інфляції та валютного ринку може бути переглянуто прогнозну траєкторію облікової ставки за цей рік.

Читайте також