Не буде мобілізації інвалідів чи обмежень прав людини: що пишуть світові ЗМІ

Прийняття нового законопроєкту про мобілізацію в Україні затягнулося

У четвер український парламент відкликав законопроєкт про мобілізацію, який передбачав мобілізацію додаткових військ на фронт, але який піддався лютій критиці через недоліки в його розробці.

Міністр оборони Рустем Умєров заявив, що найближчим часом законопроєкт доопрацюють і дадуть на затвердження уряду.

"Цей закон необхідний для оборони нашої держави і кожного воїна, який зараз на фронті. Його потрібно якнайшвидше прийняти", - зазначив він.

Законопроєкт подали до парламенту на Різдво. Він спричинив величезну полеміку через зниження призовного віку з 27 до 25 років, обмеження відстрочок для чоловіків з невеликими вадами та посилення штрафів для осіб, які ухиляються від призову. Але деякі депутати стверджували, що він не був чітко сформульований і включав порушення прав людини.

Україні загрожує ризик блокування пакету допомоги ЄС

ЄС може піти на поступки Угорщині, щоб розблокувати пакет допомоги Україні на 50 млрд. Щоб розблокувати угорське вето зараз, Єврокомісія дозволить зробити це Будапешту в наступному році.

"Мобілізація додаткових 450-500 тис. людей коштуватиме Україні 12 млрд, і я хотів би знати, звідки візьмуться ці гроші. Враховуючи, що шість українських працюючих цивільних платять податки, щоб виплатити зарплату одному солдату, мені потрібно знайти ще 3 млн працюючих, щоб мати змогу оплатити додаткові війська", заявив у грудні президент Володимир Зеленський.

За словами високопосадовців, Єврокомісія готова підкоритися деяким вимогам Угорщини, щоб забезпечити Україні пакет підтримки в розмірі 50 млрд.

Як спосіб переконати Орбана відмовитися від свого вето, Єврокомісія готова дати йому можливість у 2025 році зупинити угоду про фінансування на півдорозі.

Відповідаючи на запитання, чи буде цього достатньо для Орбана, щоб скасувати своє вето, високий угорський чиновник сказав: "Ще не впевнений, але, швидше за все, так".

Ризики та контроверсії пов'язані з мобілізацією

Українській армії потрібно більше солдатів, щоб забезпечити захист держави і підтримувати лінію фронту проти російських військ. Однак план мобілізації є політично токсичним.

У перших тижнях війни багато українців віддавали перевагу службі в армії, але після довгих місяців бойових дій і корупційних скандалів, мобілізація втратила свою привабливість.

Законопроєкт про мобілізацію також зазнав критики через його непродуманість і потенційні порушення прав людини. Уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець висловив занепокоєння щодо цього.

Проте політичні лідери визнають потребу у мобілізації, але наголошують на необхідності доопрацювання закону, щоб забезпечити баланс інтересів українських військових, держави і суспільства.

Контекст блокування фінансування ЄС

Угорщина блокує пакет допомоги ЄС для України. Єврокомісія готова піти на поступки Угорщині, щоб розблокувати фінансування. Це може включати можливість перегляду пакету підтримки в майбутньому та щорічні перевірки.

Україні дуже важливо отримати фінансову підтримку від ЄС, оскільки багато коштів витрачається на ведення війни з Росією. Країна сподівається отримати ці кошти до березня, щоб уникнути певних фінансових проблем.

Угорщина заблокувала пакет допомоги ЄС раніше через проблеми з верховенством права, але зараз є можливість розблокувати фінансування.

Співпраця між ЄС та Україною дуже важлива, і її підтримка є одним із пріоритетів Євросоюзу. Окрім фінансової допомоги, ЄС також підтримує Україну у вирішенні міграційних проблем та вкладає кошти у оборону.