Не всі студенти отримають відстрочку: кого мобілізують осінню

Студенти відмовлені в відстрочці
Студенти відмовлені в відстрочці

Україна здійснює мобілізацію студентів згідно з законом №10449. Більшість студентів, які здобувають першу вищу освіту, отримують відстрочку від призову. Проте є винятки, коли студент може бути призваний. Главком дізнався актуальну інформацію про мобілізацію студентів у 2024 році.

Хто має право на відстрочку

Студентам призовного віку дозволяється отримати відстрочку від служби, якщо вони отримують першу вищу освіту на денній або дуальній формі навчання. Асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти також не призиваються. Режим навчання, будь то бюджетний або контрактний, не впливає на право на відстрочку.

Після вступу, для підтвердження права на відстрочку, студентам необхідно надати в територіальний центр комплектування довідку з деканату. Без цього документу призової комісії не може продовжити відстрочку на наступний навчальний рік.

Викладачі, які мають науковий ступінь, звільняються від мобілізації. Також науково-педагогічні працівники університетів, коледжів, технікумів та наукових установ залишаються від мобілізації. Педагоги ПТУ можуть отримати відстрочку, якщо працюють на основному місці роботи не менше ніж на 0,75 ставки.

Хто може бути мобілізований

Деякі студенти втрачають право на відстрочку. Повістку можуть отримати студенти, які:

  • навчаються на вечірній або заочній формі;
  • отримують другу вищу освіту;
  • здобувають рівень освіти, нижчий за вже наявний;
  • відмовляються від проходження загальновійськової підготовки (в такому разі їх відраховують з університету).

Студент, який успішно переходить на наступний курс під час канікул, зберігає відстрочку. Але якщо під час вступної кампанії він переходить на вищий рівень освіти, його можуть призвати під час перерви між семестрами, оскільки він тимчасово не є студентом.

Мобілізація у 2025 році

У 2025 році мобілізація в Україні буде продовжуватися під час воєнного стану у зв'язку з бойовими діями на сході та півдні країни. Мобілізація буде здійснюватися згідно з чинним законодавством, зокрема законами про мобілізаційну підготовку та військовий обов'язок.

Основні положення мобілізації включають:

  • Призов чоловіків віком від 18 до 60 років, які мають придатність до військової служби. Жінки з військовими спеціальностями також можуть бути мобілізовані, зокрема медики, зв'язківці і фахівці з кібербезпеки.
  • Відстрочки можуть бути надані за певних обставин, таких як студенти, викладачі, багатодітні батьки, опікунки або працівники критично важливих економічних галузей.
  • Пільги і винятки залишаються для громадян, які працюють в освітніх та наукових закладах, медичних установах або мають поважні причини для звільнення від мобілізації.

Розширення навчання резервістів військової служби та підвищена увага до загальновійськової підготовки цивільного населення грають важливу роль. Уряд акцентує увагу на підвищенні обороноздатності країни, розвитку територіальної оборони та модернізації Збройних Сил України за підтримки міжнародних партнерів.

Національна безпека, оборона та розвідка комітету Верховної Ради висловив думку, що "мобілізаційний вік в Україні має бути з 20 років".

Також стало відомо, що держслужбовці в Україні також мають бути мобілізовані.

Ексголовнокомандувач ЗСУ і нині посол України у Великій Британії заявив, що не підтримує мобілізацію молоді віком від 18 до 25 років.

Читайте також