Небезпечний тренд серед дітей у мережі: омбудсмен дав пораду батькам

Діти на смартфонах іграються в школі
Діти на смартфонах іграються в школі

У соцмережах стає популярним новий небезпечний флешмоб - діти знімаються на камеру, як вони вдихають пари отруйних речовин. Це може негативно вплинути на їхнє здоров'я та життя. Про це повідомив Дмитро Лубінець, кповноважений з прав людини.

Щоб запобігти поширенню цього небезпечного тренду, він звернувся до Національної поліції про ситуацію і просив їх вжити відповідних заходів.

Лубінець закликав батьків бути уважними до небезпек, які можуть чатувати на їхніх дітей в Інтернеті, і свідомо ставитися до кіберзагроз.

«Чим більше діти знають про ризики, тим краще вони захищені, зокрема від маніпуляцій, кібербулінгу та небезпечних онлайн-трендів», - зазначив Лубінець.

Останнє дослідження, яке було представлене на конференції Американської академії педіатрії, показало тривожну тенденцію: відеоролики про "хромінг" - вдихання парів отруйних речовин - швидко поширюються в TikTok і привертають увагу неповнолітніх.

Хромінг, також відомий як "хаффінг", включає вдихання отруйних речовин з різних побутових предметів, таких як рідини для видалення лаку, постійні маркери, аерозольні дезодоранти. Це призводить до короткочасного ейфоричного стану, але має серйозні наслідки для здоров'я, включаючи ушкодження мозку, серця, легень, нирок та інших органів. Крім того, хромінг може викликати залежність та навіть смерть.

Дослідники проаналізували 109 відеороликів з хештегами #huffing та #chroming в TikTok, які набрали понад 25 мільйонів переглядів. Виявилося, що 39% авторів таких відео - неповнолітні. Це викликає серйозне занепокоєння, оскільки підлітки особливо вразливі до впливу соціальних медіа та небезпечних трендів.

Читайте також