Необхідно забороняти кораблям тіньового флоту РФ прохід через води західних країн - експерт

Заборонити прохід кораблям тіньового флоту РФ
Заборонити прохід кораблям тіньового флоту РФ

Старі танкери з тіньового флоту РФ відливають нафту в акваторіях по всьому світу. Більшість з них має страховку від російських страховиків. Щоб уникнути екологічної катастрофи, необхідно введення нових санкцій та заборона на прохід цих суден через води Європи.

Однак у тіньового флоту РФ є прихильники, повідомив комунікаційний менеджер Razom We Stand Максим Гардус в інтерв'ю телеканалу FREEДOM.

Експерт зазначив, що близько 60% старих танкерів, які старші за 30 років, використовуються для незаконних перевезень нафти.

За його словами, агентство Bloomberg опублікувало розслідування, в якому повідомляється, що, незважаючи на санкції, російський тіньовий флот страхується підсанкційними російськими страховиками, що унеможливлює виплати в разі непередбачених ситуацій, особливо екологічних катастроф.

"Саме вимоги щодо страхування морських перевезень є не тільки в міжнародному законодавстві, але і в російському законодавстві. Тому компанії вантажовідправника та її капітан виконують вимоги російського законодавства щодо страхування. Проте, міжнародне законодавство не визнає їх законними. Це свідчить про необхідність розширення системи санкцій. Коли таке судно страхується російською компанією або фіктивною компанією, формальна вимога щодо страхування виконана, але немає реального страхування. Тому коли відбудеться страховий випадок, фіктивна страхова компанія не зможе покрити збиток. Тому потрібно не ігнорувати наявність порожніх російських фальшивих страховок. Потрібно заборонити прохід кораблям російського флоту через європейські води. Це єдиний ефективний захід", - наголосив Максим Гардус.

Він також зазначив, що існують європейські країни, які виступають проти посилення санкцій проти тіньового російського флоту.

"У російського тіньового флоту є свої прихильники. Країни Південної Європи, такі як Греція і Мальта, блокують морські перевезення з Росії, орендуючи великий флот для іноземних вантажів. Вони послідовно протистоять розширенню санкцій проти російських морських перевезень. Є й інші європейські країни, які загалом негативно ставляться до санкцій проти РФ, наприклад, Угорщина", - розповів Максим Гардус.

Читайте також