"Невимовні страждання": ВООЗ прозвітувала про роботу в Україні

ВООЗ надала підтримку більш як 800 медичним установам в Україні

Всесвітня організація охорони здоров'я у 2023 році надала підтримку більш як 800 медичним установам в Україні, повідомляє на своєму сайті Укрінформ.

За даними річного звіту ВООЗ про діяльність в Україні та країнах, які приймають українських біженців, Україна вже два роки перебуває у повномасштабній війні. Ця війна завдає невимовних страждань українському населенню та серйозно впливає на систему охорони здоров'я країни. Про це заявив директор Європейського регіонального бюро ВООЗ Ганс Клюге.

"Україна вже понад два роки перебуває у стані повномасштабної війни, яка завдає невимовних страждань українському населенню та серйозно впливає на систему охорони здоров'я країни", – заявив директор Європейського регіонального бюро ВООЗ Ганс Клюге.

ВООЗ закликала до захисту медичної інфраструктури від воєнних дій, що є ключовим принципом міжнародного гуманітарного права. Однак, окрім нападів, затримки у розподілі обладнання та медикаментів також зачіпають мільйони людей, зазначив Клюге.

"Однак напади – це лише один з аспектів проблеми. Перебої й затримки у розподілі обладнання та медикаментів також зачіпають мільйони людей", – додав він.

ВООЗ відзначає, що надзвичайна ситуація такого масштабу не траплялася на європейській території з моменту створення ООН після Другої світової війни. Незважаючи на труднощі, система охорони здоров'я України виявилася стійкою і продовжує функціонувати.

У співпраці з Міністерством охорони здоров'я України та більш ніж 300 партнерами на місцях ВООЗ забезпечує доставку основних лікарських засобів та обладнання до деокупованих районів. Також інвестується у створення та відновлення служб охорони здоров'я.

За даними звіту, лише у 2023 році ВООЗ надала підтримку більш ніж 800 медичним установам в Україні, а в різних заходах та програмах організації взяли участь понад 7 млн осіб. Понад 2200 співробітників служб екстреного реагування пройшли підготовку до надзвичайних ситуацій у галузі охорони здоров'я, пов'язаних із токсичними хімічними речовинами.

Джерело: Укрінформ