Нездатність зупинити конфлікти на Близькому Сході підкреслює обмеженість ООН — WSJ

Бойова стихія на Близькому Сході
Бойова стихія на Близькому Сході

На Генеральній Асамблеї Організації Об'єднаних Націй у Нью-Йорку світові лідери збираються цього тижня для обговорення ситуації в Газі. Однак, зусилля, спрямовані на покарання Ізраїлю та боротьбу з "Хезболлою", поки що не дають значних результатів.

Весь рік ООН намагалася зупинити війну в Газі шляхом засудження, резолюцій та судових справ. Проте, Ізраїль продовжує свою стратегію ігнорування. Заступник керівника бюро The Wall Street Journal на Близькому Сході та в Північній Африці, Шейнді Рейс, вказує на обмеженість інструментів, якими володіє ООН.

Навіть тоді, коли країни голосують за резолюції проти Ізраїлю, це не має серйозних наслідків для нього, не дипломатичних, ні економічних. Арабські країни, зокрема Йорданія, яка дозволила використовувати свій повітряний простір для збиття ракет з Ірану, є найбільш запеклими критиками Ізраїлю в ООН.

Експерт з питань ООН Міжнародної кризової групи, Річард Гоуен, заявляє, що багато країн критикують Ізраїль у своїх виступах в ООН, але не вживають жодних дій, щоб покарати його. Палестинська правозахисниця Діана Батту додала, що багато країн бояться вчиняти проти Ізраїлю, оскільки хочуть залишатися на боці США.

Джерело: ZN.UA

Читайте також