«Ніби на чужинському острові з дикунами». Відома мовознавиця про враження від Одеси

Дикунський острів в Одесі. Враження мовознавиці
Дикунський острів в Одесі. Враження мовознавиці

Киянка зі столиці шокована російською мовою та "викривлені щелепи" жителів Одеси

Під час відпочинку в Одесі киянка разом зі своєю донькою та внучкою здивувалася тим, що більшість місцевих людей розмовляють російською мовою та мають дивну вимову. Вона почувалася ніби на "чужинському острові з дикунами". Про це повідомила мовознавиця Лариса Ніцой.

За перші дні свого відпочинку в Одесі киянка стикнулася з культурним шоком. Вона була здивована тим, що більшість людей навколо розмовляють російською мовою, і це створювало в неї відчуття, ніби вона опинилася за кордоном.

Особливо її дратувало, коли місцеві жителі намагалися вимовити ім'я її онуки Доляни як "Даляна". Це було для неї дивним і незрозумілим. На дитячому майданчику жінка знову стикнулася з тим, що батьки спілкуються з дітьми російською. Це викликало у неї почуття обурення та відчуження, ніби вона опинилася серед "дикунів".

Проте ситуація змінилася, коли до готелю приїхала група молодих україномовних хлопців. Їхня присутність сильно вразила, і навіть ті, хто раніше спілкувався з дітьми російською, почали розмовляти українською.

Цей досвід змусив киянку задуматися над мовною ідентичністю та культурним розмаїттям в Україні.

Читайте також