Німеччина спростила процес отримання громадянства: як це торкнеться українців

Німеччина спростила процес отримання громадянства: як це торкнеться українців

У Німеччині з 27 червня стартував новий закон про громадянство, згідно з яким для отримання німецького паспорту в середині країни потрібно прожити п'ять років, а не восьмьоо, як раніше. Про це повідомляє DW.

Тепер претенденти на німецьке громадянство можуть не відмовлятися від свого колишнього громадянства, навіть якщо це не паспорт країн Євросоюзу. Також діти іноземців можуть отримати німецьке громадянство без будь-яких додаткових умов, якщо принаймні один з батьків мешкав в країні протягом п'яти років. Звісно, це стосується лише тих дітей, які народилися після 27 червня 2024 року.

Важливо, що претенденти на громадянство Німеччини не повинні отримувати державні соціальні виплати і мають забезпечувати себе та свою сім'ю самостійно. Звісно, існують виключення для тих, хто недавно залишився без роботи, але вони повинні були працювати не менше 20 місяців повний робочий день протягом попередніх двох років.

Відмовлятимуть в видачі паспорта тим, хто проводить "антисемітські, расистські або інші дії, які зневажають людську гідність". Також відмовлятимуть тим, хто не визнає рівноправність чоловіків і жінок, а також багатуженцям.

Громадянство може бути позбавлено протягом десяти років після його отримання, якщо претендент пролжить неправдиву інформацію при подачі заяви або буде вчиняти антисемітські дії чи заяви навіть після отримання паспорта.

За новим законом можна отримати паспорт швидше, лише через три роки проживання в країні, якщо є особливі досягнення в інтеграції або в професійній сфері, а також володіння німецькою мовою на рівні С1.

У Німеччині понад 8 мільйонів жителів проживають в країні протягом п'яти років і тепер, відповідно до нового закону, вони можуть подати заяву на отримання німецького паспорта, якщо відповідають усім вимогам закону. Також термін три роки виконується для тих, хто одружився з німецьким громадянином, але їм не потрібно додатково виконувати жодних умов.

Завдяки новому закону, українці, які покинули країну через війну ще в 2014 році, зможуть отримати німецьке громадянство найближчими роками.

Нещодавно голова молодіжної організації Junge Union партії ХДС/ХСС Йоганнес Вінкель закликав позбавити українських чоловіків призовного віку статусу захисту та державної підтримки у Німеччині. За його словами, підтримувати українських жінок та їхніх дітей соціальними виплатами - нормально, але українські чоловіки призовного віку "не повинні мати права на захист у Німеччині, а повинні захищати свою країну".

Читайте також: