Німецька розвідка розглядає застосування статті 5 НАТО проти гібридних загроз РФ - ЗМІ

Німецька розвідка аналізує статтю 5 НАТО проти гібридних загроз з боку РФ - ЗМІ
Німецька розвідка аналізує статтю 5 НАТО проти гібридних загроз з боку РФ - ЗМІ

Президент Федеральної розвідувальної служби Німеччини (BND) Бруно Каль попереджає, що Росія може напасти на країни НАТО до кінця цього десятиліття. Він також зазначив, що можуть бути необхідні заходи колективної оборони через дії Росії проти Заходу.

Каль відмітив, що готовність Росії до ведення диверсій проти Заходу досягла небезпечного рівня, а одним із можливих сценаріїв сталого конфлікту може бути пряма війна із НАТО. За оцінками німецької розвідки, російська армія буде готовою до війни з НАТО до 2030 року.

BND стверджує, що Росія проводить найбільшу реформу збройних сил з 2008 року.

"Застосування гібридних операцій Москвою збільшує ризик для НАТО", - заявив Каль. Він також зазначив, що Путін тестує межі Заходу.

Згідно з Північноатлантичним договором, країни-члени НАТО повинні надати військову допомогу, якщо одна з них стає жертвою агресії. З 2016 року кіберпростір також вважається зоною воєнних дій.

Міністр внутрішніх справ Німеччини Ненсі Фейзер зауважила, що режим Путіна стає все більш агресивним, і що Німеччина вкладає великі зусилля у боротьбу з російським шпигунством та диверсіями.

Останні інциденти посилили підозри, що російські спецслужби розпочали новий етап тіньової війни проти країн, що підтримують Україну. Органи безпеки Німеччини особливо занепокоєні інцидентом у липні, коли в літаку спалахнув контейнер DHL. Це показує готовність Москви до призначення людських жертв.

Заступник голови комітету Бундестагу з контролю за розвідкою Родеріх Кізеветтер попереджає, що в Німеччині будуть активні співробітники російських спецслужб. Тому можливі цілеспрямовані диверсії та вбивства.

Читайте також