Нобелівський комітет оголосив лауреата премії миру

Премія миру Нобелівського комітету
Премія миру Нобелівського комітету

Нобелівська премія миру 2024 року отримала організація Nihon Hidankyo

Організація Nihon Hidankyo, яка представляє японські ради жертв атомних бомбардувань Хіросіми і Нагасакі, отримала Нобелівську премію миру на 2024 рік. Визнання було надано за їх зусилля в боротьбі за ядерне роззброєння. Цю новину оголосив Норвезький Нобелівський комітет в Осло.

Згідно з оголошенням комітету, у цьому році було подано 286 кандидатур, що включають 197 окремих осіб і 89 організацій. Таким чином, кількість кандидатів значно зменшилася в порівнянні з попередніми роками.

Лауреатами Нобелівської премії вже були оголошені у категоріях медицини, фізики, хімії та літератури. Лауреат премії в галузі економіки буде оголошений у понеділок, 14 жовтня.

Відмінністю Нобелівської премії миру є те, що лауреатів не вибирають у Стокгольмі, Швеція. Ці нагороди визначає Норвезький Нобелівський комітет в Осло, і його складає п'ять членів, яких призначає парламент Норвегії.

За останні роки нагорода Нобелівської премії миру була присуджена іранській правозахисниці Наргес Мохаммаді, українському «Центру громадянських свобод», правозахисній організації «Меморіал» з Росії і голові білоруського правозахисного центру «Вясна» – Олесю Біляцькому.

У 2021 році лауреатами премії стали журналістка з Філіппін Марія Ресса і російський журналіст, шеф-редактор видання «Новая газета» Дмитро Муратов. У 2020 році нагорода була отримана Всесвітньою продовольчою програмою за боротьбу з голодом на планеті.

Варто зазначити, що президент України Володимир Зеленський був номінований на Нобелівську премію миру 2024 року.

Читайте також