Норвегія надала Україні вже 500 млн доларів фінансової допомоги

Норвегія надала Україні вже 500 млн доларів фінансової допомоги

Україна та Норвегія обговорили співпрацю та допомогу у фінансуванні

Міністр фінансів України Сергій Марченко провів зустріч з послом Королівства Норвегії Хелене Санд Андерсен. Вони обговорили економічну ситуацію в Україні, потреби держбюджету на 2024 рік та розвиток співпраці для збільшення бюджетної підтримки.

Марченко висловив подяку Норвегії за її допомогу у перші місяці 2024 року, зазначивши, що виклики війни ще існують, і уряд України активно працює над забезпеченням бюджетних потреб країни. Він також висловив сподівання на подальшу допомогу Норвегії у фінансуванні та ініціативах з відновлення.

Виклики, які провокує війна, зберігаються, і уряд активно продовжує працювати, аби забезпечити бюджетні потреби України та сприяти економічному відновленню. Вдячний всім партнерам за зусилля, які дозволили підтримати нашу фінансову стабільність. Ми розраховуємо на подальшу допомогу уряду Норвегії, як у фінансуванні Держбюджету України, так і у ініціативах з відновлення.

З початку вторгнення Норвегія надала Україні понад 500 млн доларів США прямої бюджетної підтримки. Ця допомога була спрямована на соціальні та гуманітарні потреби, такі як пенсії, оплата праці працівників у секторах освіти та охорони здоров'я, соціальний захист населення та гуманітарна підтримка.

Нещодавно Норвегія приєдналась до Багатосторонньої координаційної платформи донорів України, де зобов'язалась виділити понад 5,5 млрд доларів США на відновлення та розвиток економіки України. Україна надіється на активну участь Норвегії у діяльності платформи та процесі відновлення.

Потреби України у зовнішньому фінансуванні

У поточному році Україна потребує близько 38 млрд доларів США зовнішнього фінансування від своїх партнерів.

Читайте також: