Норвегія відмовляє у захисті певним категоріям українських біженців: подробиці

Норвегія відмовляє у захисті українських біженців
Норвегія відмовляє у захисті українських біженців

Уряд Норвегії відмовив у тимчасовому захисті кільком українцям, які походять з регіонів, які вважаються "безпечними", або не проживали в Україні під час вторгнення Росії у 2022 році, повідомляє NRK.

Уряд Норвегії оголосив про жорсткі економічні заходи для українців та біженців з інших країн у зв'язку з кризою біженців. Міністр юстиції Емілія Енгер Мель заявила, що будуть вжиті додаткові заходи економічної обмеженості.

Весною уряд Норвегії оголосив про посилення заходів щодо українських біженців, оскільки багато з них прибули до країни від початку війни в лютому 2022 року. Мель зазначила, що у Норвегії проживає понад 80 тисяч українців та необхідно забезпечити захист тих, хто цього найбільше потребує.

Декільком українським біженцям вже було відмовлено у притулку, але досі їх не висилають примусово. Деяким не надають місце проживання. У травні уряд ввів індивідуальний підхід до розгляду заяв українців, зокрема тих, хто не був українцем на момент початку війни.

На початку вересня був розширений список безпечних регіонів, до яких включено Львів, Львівську, Волинську, Закарпатську, Івано-Франківську, Тернопільську та Рівненську області. Мель зауважила, що українці з інших областей все ще мають право на колективний захист, але не висловилася про майбутнє цього правила.

Раніше у Норвегії було змінено правила для українців, скоротивши або скасувавши частину виплат та змінивши вимоги щодо проживання з метою контролю над імміграцією та інтеграцією українських біженців.

Читайте також